Constructie

Uw woning is waarschijnlijk uw grootste en zeker uw belangrijkste bezit. Daarom moet een vaste zoldertrap op een verantwoorde manier worden geplaatst.

Er zullen veel klusbedrijven en doe-het-zelvers zijn die zonder er over na te denken een trapgat in een vloer maken. In begin zult u daar misschien geen probleem door ondervinden maar als u de zolderverdieping in gebruik gaat nemen neemt de belasting op de vloer toe en zullen mogelijk de deuren op de verdieping er onder gaan klemmen, komen er scheurtjes of scheuren in de scheidingswanden of, in het ergste geval, scheurt een betonvloer of beginnen houten balken te buigen of te barsten.

In een uitzonderlijk geval kan dit zelfs tot gevaarlijke en dodelijke situaties leiden!

Wist u dat een betonvloer tussen 300 en 900 Kg per vierkante meter weegt? En dan hebben we het nog niet over de gewichten die deze vloer draagt. Een verdieping weegt, ingericht als slaapkamers, al gauw zo’n 25 tot 30 ton!


Berekeningen door de civiel engineer

95% van alle opdrachten moeten vooraf worden berekend en getoetst door ons engineersburo.

Hierdoor is het aanvragen van de, bijna altijd nodige, omgevingsvergunning (voorheen: bouwvergunning) slechts een formaliteit en wordt deze in de praktijk altijd toegewezen.

Ook als blijkt dat een vergunning niet nodig is heeft u met het constructierapport zekerheid over de wijze van uitvoering en is een goede bouwkundige staat van de woning gewaarborgd.


De constructie van de woning

Volgens de geldende normen en regels maakt een betonvloer altijd deel uit van de constructie van een huis. Als hier een gat in wordt gemaakt dat zo groot is dat (te) veel wapeningsstaal wordt weggehaald of doorgezaagd raakt de vloer verzwakt en kan deze niet meer het normale gewicht dragen waarvoor hij is bedoeld. Zodra dat het geval is moet een hulpconstructie worden aangebracht. Meestal wordt zo’n constructie gemaakt van staal.

Bij een houten vloer is het meestal voldoende om een dwarsbalk te plaatsen langs de lange zijde van het nieuwe trapgat om het gewicht dat op de doorgezaagde balken rust over te brengen naar de zijkanten van het trapgat. Strikt genomen is dat ook een hulpconstructie.

Voor de vergunningplicht geldt onder anderen de volgende stelregel: Wanneer een verbouwing plaatsvind waarbij aanpassingen worden gemaakt aan de constructie van het vastgoed moet altijd een bouwvergunning worden aangevraagd.


De verschillende constructies op een rijtje:

Raveling:

Een raveling is een balk of hoeklijn die dwars op de hoofdwapening wordt aangebracht waardoor de belasting in 2 richtingen wordt afgedragen aan een andere constructie of aan de betonvloer, op een plek waar deze nog intact is.

Ook bij houten vloeren wordt zo’n raveling dwars op de balkuiteinden geplaatst en aan de balken buiten het trapgat bevestigd.

Een raveelbalk of raveelijzer is de meest gebruikte hulpconstructie bij het maken van een vaste trap naar zolder.

Staande kolommen

Deze worden onder de zoldervloer, dicht bij het trapgat geplaatst en dragen het gewicht naar onder af.
Het is niet voldoende om ze op de verdiepingsvloer eronder te plaatsen want dan verplaats je het probleem naar die vloer. Staande kolommen moeten altijd worden geplaatst tot op een gefundeerde plek. Dit kan betekenen dat er zelfs in de kruipruimte moet worden gewerkt. Deze optie heeft meestal niet de voorkeur.

Liggers  (Lateien)

Liggers worden meestal onder de vloer (tegen het plafond) aangebracht en dragen het gewicht. De ligger moet aan beide kanten worden opgelegd in een bouwmuur of op een staande kolom.

Raveelijzers kunnen ook weer aan liggers worden bevestigd.

Schoorconstructie

Een schoorconstructie bestaat meestal uit een ligger of raveelijzer, gecombineerd met schuin geplaatse kolommen, de zogenaamde schoren, die het gewicht afdragen aan de buitenmuur achter de trap.

Omdat een schoor de kracht verwerkt in de lengterichting van het profiel hoeven dit geen zware balken te zijn. Een holle stalen buis of koker van 60x60mm is vaak al meer dan genoeg.

Een groot nadeel van een schoorconstructie is dat het ruimte naast de nieuwe trap in beslag neemt waardoor de trap iets kleiner wordt. Als alternatief zouden beide zijwandjes gesloopt moeten worden waarna de schoorconstructie in een nieuwe wand wordt verwerkt.

Ophangconstructie

Soms is het mogelijk om de vloer op te hangen aan een constructie die op de zolderverdieping wordt aangebracht. Dit kan alleen als de zolderverdieping, recht boven het trapgat, hoog genoeg is om daar een stalen ligger van bouwmuur tot bouwmuur te leggen waaraan een hangende kolom of staaf wordt bevestigd die het gewicht van de vloer draagt. Dit gebeurt meestal weer in combinatie met een ligger onder de vloer.

Koolstof lijmwapening

De nieuwste techniek die we kunnen toepassen is het gebruik van koolstofmatten. de zogenaamde ‘carbonfiber’ matten van enkele millimeters dik worden aan de onderzijde van de betonnen vloer geplakt en zorgen er door hun hoge treksterkte voor dat de vloer niet kan doorbuigen. Dit is door de nieuwe technieken een duurdere maar cosmetisch een mooiere oplossing.


Afwerking van de constructie

Het staal van de constructie kan op diverse manieren worden afgewerkt.

  1. Voorbehandeld zodat het geschilderd kan worden
  2. Gespoten in harde lak in alle RAL kleuren (basislaag met harde blanke lak)
  3. Poeder gecoat in alle RAL kleuren
  4. Verchroomd, vernikkeld of verzinkt
  5. Afgetimmerd met hout, MDF of gipsplaat (gipsplaat voor stukwerk)

Als u nog meer vragen heeft over de constructie van uw woning of het constructiewerk dat voor uw vaste trap naar zolder nodig is dan horen wij het graag.

U kunt ons op deze manieren bereiken:

Ga naar het contactformulier

Mailen naar [email protected]

Bellen op 06 4722 9277